In de loop der tijd en dankzij de vele technologische ontwikkelingen, zijn ze zich blijven ontwikkelen en hebben ze de kwaliteit van de slaap voor gebruikers verbeterd. Laten we meer te weten komen over de Bonnell-veermatrassen, hun kenmerken, voordelen en nadelen. We nemen ook een ander type matras als vergelijkingspunt: pocketveringmatrassen.
De Bonnell (bi-conische) veer: geschiedenis en kenmerken
Bonnell veren waren de allereerste die op de markt verschenen en zijn ook het meest verspreid. Toen ze in de 19e eeuw werden uitgevonden, was het toepassingsgebied voor deze veren heel anders: ze werden onder de banken van paardenkoetsen geplaatst en gebruikt als schokdempers. Tegenwoordig wordt de Bonnell biconische veer het meest gebruikt in matrassen.
Deze veer, ook bekend als een conische of biconische veer, is gemaakt in de vorm van een zandloper: de twee grotere ronde uiteinden (of 'kegels') zijn met elkaar verbonden door een dunnere staaldraad en vervolgens gemonteerd op een stalen structuur om de vorm van de matras te behouden.
Laten we eens kijken naar de kenmerken, voordelen en nadelen van Bonnell binnenveringsmatrassen.
Bonnell matrassen met veren: Voordelen
Matrassen met bi-conische veren hebben drie grote voordelen:
Tonische ondersteuning en goede vering
Door het grote aantal veren waaruit Bonnell matrassen bestaan (gemiddeld 100 veren per m²) en hun bijzondere vorm bieden ze een zogenaamde progressieve elasticiteit en tonische ondersteuning voor het hele lichaam. Hoe meer spanning of druk er op de veren staat, hoe groter hun weerstand.
Goede ventilatie
De speciale structuur van de veren, met elkaar verbonden door spiralen, garandeert ook een optimale ventilatie van de matras en voorkomt zo de verspreiding van huisstofmijt. Deze eigenschap hebben alle matrassen met veren gemeen.
Een relatief lage prijs
De prijs van dit type binnenveringsmatras blijft relatief laag. Reken voor een Bonnell binnenveringsmatras op €120 voor een eenpersoonsmatras (90×190 cm) en rond de €200 voor een tweepersoonsmatras (140×190 cm).
Bonnell matrassen met veren: nadelen
Matrassen met bi-conische veren hebben drie grote nadelen:
Hun levensduur
De gemiddelde levensduur van deze matrassen is 8 tot 12 jaar, wat resulteert in een verlies van stevigheid en dus comfort na verloop van tijd.
Overdracht van trillingen
Het feit dat Bonnell veren met elkaar verbonden zijn door een staaldraad kan leiden tot een vrij aanzienlijke overdracht van trillingen en bewegingen tussen partners, vooral tijdens een onrustige slaap.
Slaapongemakken
Veel gebruikers hebben geklaagd over het gevoel van Bonnell veren. Dit ongemak kan leiden tot een slechte nachtrust en rugpijn. Daarom worden deze klassieke veren, die vroeger onmisbaar waren, nu vervangen door pocketveren.
Bonnell- of pocketveren, welke moet ik kiezen?
De traditionele Bonnell- of biconische veer wordt vaak vergeleken met een ander type: de pocketveer. Deze laatste is een recentere uitvinding, die zich onderscheidt door zijn speciale ontwerp. Pocketveren zijn individueel ingekapseld in een stoffen 'zak' en aan elkaar verbonden met lijm, stof of draad, waardoor elke veer een grotere mate van beweging heeft en minder drukpunten. Laten we eens kijken welke bi-conische veren of pocketveren de voorkeur verdienen.
De belangrijkste voordelen van de Bonnell-veermatras ten opzichte van de pocketveringmatras zijn:
- 1. Een meer betaalbare prijs
- 2. Stevigere ondersteuning
De nadelen van de bi-conische matras ten opzichte van de pocketvering matras zijn :
- 1. Kortere levensduur (door verlies van stevigheid en comfort na verloop van tijd)
- 2. Minder comfort
- 3. Minder gerichte ergonomische ondersteuning
- 4. Overdracht van trillingen en bewegingen tussen partners (in een tweepersoonsbed)
- 5. Niet geschikt voor alle slapers
Conclusie
Biconische veer vs pocketveer, wat is beter? Het hangt allemaal af van hoe je het wilt gebruiken. Het biconische of Bonnell veermatras is een optie voor een extra matras. Voor je hoofdmatras kies je echter best voor een pocketveringmatras.